onsdag 20 april 2011

Flottningsrännan

En Marmabo nämnde idag att ett av Marmas kulturminnen numera är begravd under mängder med ris och tyvärr även byggavfall. Han menade att det vore något att verkligen ta tag i.
Det är bara att hålla med och jag har själv funderat över hur kommunen kan godkänna att flottningsrännan i södra Marma används som ristipp. Jag visste inte att det ligger byggavfall där också.

Skulle det kunna ingå i turismsatsningen att rensa upp hela det dike som flottningsrännan går i? Det är ett av syftena med projektet. Att människor i och omkring Marma ska lyfta fram saker som vi tillsammans hittar lösningar på. Flottningsrännan är ett bra exempel tycker jag.

Finns det fler saker att lyfta fram? Kommentera gärna här på bloggen och kom med idéer vad mer som projektet skulle kunna omfatta.

tisdag 19 april 2011

Protestlista

Vi har fått veta att det går runt en protestlista i Marma. Det är en reaktion av mötet som hölls i Folkets Hus i slutet på mars.
Vi har inte fått se listan ännu men vi har hört att det protesteras mot att det ska "byggas en restaurang mitt på stranden"
Vi hoppas att de som är oroliga och har funderingar om förstudien kommer på nästa möte för att få reda på vad Marma Strand-projektet egentligen går ut på.
Det går också bra att gå in i kiosken och prata med Göran som finns i kiosken sju dagar i veckan. Snart hoppas vi att vi ska få komma in i gamla posten, som just nu håller på att mögelsaneras, och då är alla välkomna dit med sina frågor och funderingar.

En så stor och för Marma, och framförallt ungdomarna på orten, så viktig turismsatsning ska väl inte gå i stöpet utan att alla känner till hur det egentligen ligger till.

Det våras i Marma

I förra veckan träffade jag en Marmabo som hade hört talas om förstudien och var lite bekymrad över att det är så skräpigt i Marma. Personen i fråga tyckte att vi kanske borde städa upp i Marma innan det är lämpligt att ta hit turister.
En bra fundering tycker jag. Jag vill ju gärna se att hela projektet i sig kommer att leda till att Marma "städas" på ett annat sätt än nu. Kan det vara så att en ort som drar till sig turister hålls efter på ett bättre sätt? Att folk helt enkelt vill visa upp allt det fina som finns och därför inte slänger papper och ölburkar i diket?
Hur det än är med det så kommer satsningen att leda till att de som arbetar inom turismen i Marma är ortens ambassadörer och därmed kommer att se till att skräp städas undan på ett sätt som det inte finns möjlighet till idag.

tisdag 5 april 2011

Strandskydd och LIS-områden

Har idag haft ett givande samtal med kommunarkitekten Sofie Åberg. Det här med detaljplaner i strandskyddade områden är sannerligen ingen enkel fråga så risken är att det drar ut på tiden.

Vi har fått ett löfte från Stora Bergvik skog om att köpa 4000 Kvm råmark. Det här området ligger inom strandskyddzonen, vilket för övrigt nästan hela Marma gör, men det är ett av de områden som kommunen har pekat ut som intressanta LIS-områden. Det vill säga områden som kan utgöra ett bra område att landsbygdsutveckla.

Hela projektet bygger ju på att utveckla Marma till ett intressant turistområde så därmed är vi kvalificerade att bygga inom ett LIS-område. Förhoppningsvis, ska tilläggas.


Jag fick med mig blanketter hem för att kunna göra en ansökan om ett förhandsbesked och en ansökan om strandskyddsdispens.


När vi kommer så långt som till beslut om detta kan ingå i detaljplanen kommer ett samråd att hållas med intresserade i Marma.


Kommunala kvarnar mal långsamt men som jag sa tidigare så finns det ett intresse i kommunen för detta projekt och det är bra.

Nu är bloggen igång,,,igen!

Efter en del förseningar är nu bloggen äntligen igång. Här kommer vi att regelbundet uppdatera hur arbetet med förstudien går framåt och informera om händelser som är bra att känna till, som informationsmöten och annat. Bloggen finns att hitta via Bloggkartan


Här kommer en beskrivning av vad MarmaStrand handlar om.


En ekonomisk förening som heter Marma Vision ekonomisk förening bildades i höstas och den sökte pengar från Leader dvs eu-pengar, för att göra en förstudie innan det stora projektet drogs igång. Att göra en förstudie över ett så stort projekt som detta, är nödvändigt så att inte något dras igång utan att veta om det överhuvudtaget är genomförbart.

Strax före jul fick vi besked om att vi beviljats 350 000 kronor och att projektet räknades pågå i 8 månader.

Vi fick tidigare låna en lokal av Älvkarlebyhus utan kostnad men nu hyr vi lokalen som är gamla posten i Marma. Så fort lokalen är möjlig att vistas i så drar jag, Ann-Cathrin Larsson, igång som projektledare lite mer på allvar. Än så länge jobbar jag hemifrån då det är en mögelskada i lokalen.


Om förstudien visar att det går att göra det ekonomiskt lönsamt så kommer en restaurang att byggas bredvid minigolfen, där julgranen står.

I skogen en bit in från Rörbackavägen har vi fått löfte av Stora Bergvik Skog att köpa ett markområde på 4000 Kvm där vi ska bygga sex stycken hus, eller tre parhus för uthyrning till bla fisketurister.

Den idén fick vi efter kontakt med Neda (Nedre Dalälven) och LRF. De driver tillsammans ett projekt som handlar om stuguthyrning till framförallt utländska fisketurister och det projektet har vi gått in i som en av flera intresserade entreprenörer.

En bit upp på stranden finns tankar om att bygga enklare övernattningsstugor för de som är mer intresserade av en billig badsemester.


Hela strandpromenaden ska röjas och iordningställas med en ordentlig marina, grillplatser, hundbad, försäljningsställen för lokala hantverkare osv.

Här hoppas vi att alla marmabor gemensamt ska planera hur den ska utformas.